Med ålderns rätt

En kväll, när Agnes satt i badkaret och filosoferade, frågade hon plötsligt; ”Hur gammal är du egentligen mormor?” ”Sjuttio år” svarade jag. ”Men HUR mycket fyller du nästa gång då?” Det var tydligen svindlande för en fyraåring att någon kunde vara så gammal.

Det här samtalet fick mig att minnas när hennes mamma var lika gammal och jag hämtade på dagis. En liten grupp barn stod och väntade innanför dörren, när jag kom. Min dotters ivriga röst skar genom rummet ”Visst är du trettiosex år mamma!” ”Ja det har du rätt i, sade jag. Där hör ni! Det FINNS så gamla människor!” Jag kände hur de grå hårstråna bredde ut sig och rynkorna djupnade. Ja, jag var en gammal mamma då, idag hade jag varit ganska normal.

Det är svårt att tala om ålder, i synnerhet när vi inte längre kan säga att vi tillhör den övre medelåldern. Det finns en sorts ungdomstjusning idag, som jag inte riktigt kan förstå. Man ska vara slank och vältränad, helst rynkfri och ha slingor i håret. Det finns nu både hjälpmedel och operationer, men inuti skalet går åren i alla fall. !Man är inte äldre än man känner sig” påstår många. Gud hjälp mig! På morgnarna när jag stånkar mig upp och allting knarrar och värker känner jag mig som hundratvå, minst. Inte för att jag känner så många i den åldern och vet hur de har det, men jag känner mig definitivt inte ung. Varför är det fult att vara så gammal och trött som man är? För en tid sedan satt jag bredvid en kvinna på drygt 80 år. Hon kände och tänkte som en trettiofyraåring, sade hon. Hur hon nu kan veta hur en sådan tänker idag. Hon ville absolut inte vara gammal. Det var det värsta ord hon visste, möjligen kunde hon stå utmed att kallas äldre. Men hallå, när jag gick i skolan fick vi lära oss att komparera gammal- äldre- äldst. Men idag är äldre yngre än gammal! Hur blev det så kan man undra. Har ordet gammal blivit ett fult ord, utom i ”Antikrundan”?

Förlåt, men jag tycker om ordet ”gammal”. Jag har inget emot att vara en gammal kvinna. Kan inte tänka mig något värre än att kalla mig själv ”en tjej på 70+”. Visst finns det dagar när jag önskar en smalare variant av min kropp, dagar när jag är utled på värk och den eviga tröttheten. De där dagarna när jag känner mig dagen efter, utan att ens ha gjort något spännande dagen innan, men det är ju den jag är idag. Faktum kan inte ändras. Jag har flera kroniska sjukdomar, men att trots det, få leva ett så bra liv gör mig väldigt tacksam och glad. När jag fick diagnosen Alzheimer kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle få ”gå lös” så många år. Jag är nöjd. Än så länge kan jag läsa, prata i telefon och känna igen min familj och mina vänner. De flesta vänner är också gamla, vi kanske inte klarar att ses så ofta, men de finns och det är en stor gåva. Naturligtvis krymper gränserna för oss, vår framtid blir allt kortare, men nuet finns också för oss ”gamlingar”.''''''''

På många sätt tycker jag att det är skönt att vara gammal. Jag trivdes aldrig med att vara barn. Det var inget fel på min barndom, jag har inget att klaga över, men jag hade nog, som mamma sade, en gammal själ i min barnkropp. Inte var det roligare att försöka leka tonåring. Jag kände mig aldrig hemma där heller. Visst, jag gillade Elvis och lärde mig röka. I övrigt var jag nog en nörd, som älskade lyrik och försökte läsa djupsinniga böcker. Jag kom på plats med mig själv när jag fick prästvigas, men min bästa ålder var från 40 och framåt. Då äntligen var jag den jag ville vara, och jag såg fram emot att bli äldre för varje år. Nu är jag där. Jag är en gammal kvinna och det är en befrielse. Jag har gjort mitt i yrkeslivet, nu gör jag bara det jag vill och väljer. Livet har gett mig svåra sorgen, men också svindlande glädje. Jag har gjort många fel, men den här tiden, ålderdomen, ger mig tid att försonas med mig själv och min Gud. Jag är glad att jag fått leva så länge, trots allt.

Nu avslutar jag med en irländsk skål: ”Du är inte så ung som du var en gång. Men du är inte så gammal som du kommer att bli. Så se upp!

Agneta Ingberg

 

« Tillbaka

Agnetas spalt

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår