Telefonrådgivning:
010-175 50 56

Alkoholdemens

(Wernicke-Korsakoffs syndrom)

En svår B-vitaminbrist ger typiska skador lokalt i hjärnstammen som kan utvecklas till två sjukdomstillstånd, vilka bär hjärnforskarna Wernickes och Korsakoffs namn.

Wernickes sjukdom

Sjukdomen uppstår vanligen till följd av kraftig och långvarig alkoholkonsumtion. Orsaken är brist på tiamin (vitamin B1) till följd av att man dricker utan att äta eller på att alkoholskador på tarmen försvårar upptagandet av vitaminet. 80 procent av personer med obehandlad Wernickes sjukdom utvecklar Korsakoffs sjukdom (se nedan).

Symptom

Ryckighet och förlamning i ögonrörelserna (oförmåga att rikta blicken åt sidorna), förvirring och dålig balans.

Korsakoffs sjukdom

Sjukdom, syndrom eller psykos är en organisk nervsjukdom som kan drabba alkoholmissbrukare som bara dricker alkohol och inte äter. Sjukdomen är alltså en näringsbristsjukdom och beror på brist på B-vitamin.

Symtom

Sjukdomen utmärks av svåra störningar i minnesfunktionerna. Typiska tecken är allt svårare rubbningar i inpräglingsförmågan med närmast fullständigt bortfall av närminnet och att personen inte har någon insikt om sin minnesnedsättning. Även epileptiska kramper och sömnstörningar kan uppträda.

Personer med Korsakoffs sjukdom är ofta vältaliga och pratglada, men då närminnet och senare även fjärrminnet sviker, samt ordförrådet tryter hittar de i stället på de mest osannolika historier eller förklaringar till hur man själv upplever sin situation.

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se