Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Familjeläger i Åsa, Kungsbacka 2023

Sommaren 2023 välkomnade vi över 50 deltagare under en intensiv helg i juli, där alla fick möjlighet att utbyta erfarenheter, få kunskap och information och ta del av en massa aktiviteter i en vacker miljö vid havet i Åsa, Kungsbacka.

Familjelägret finns till för att erbjuda stöd i olika former för hela familjen, ett mycket efterfrågat läger som bygger på ett samarbete mellan Alzheimerfonden och Demensförbundet. Här har vi tagit vara på våra organisationers respektive erfarenheter och satsat på att stödja hela familjen.

Vår lägerverksamhet har möjliggjort för hela familjer att kunna komma bort från vardagen och möta andra, dela erfarenheter, ge varandra stöd, få kunskap och information. För oss är det viktigt att kunna erbjuda många olika aktiviteter för olika åldrar och behov. På våra läger deltar många ledare och våra fantastiska ledare bidrar med ett starkt engagemang och lyhördhet för alla deltagarnas skiftande behov.


Våra deltagare berättar om lägret sommaren 2023

”Jag har lärt känna mycket nytt folk här och fått en bättre förståelse för sjukdomen. Det är väldigt bra att träffa andra i ens egen ålder som befinner sig i en liknande situation som en själv, speciellt för mig som ung anhörig. Att ses flera dagar på läger är väldigt bra tycker jag. Då hinner man prata ordentligt med de andra som är här.

Jag har varit med på de flesta av aktiviteterna: spelat pingis, testat stand up paddle board, promenerat, fått massage och ätit gott! Vi träffade en läkare också som berättade om sjukdomen och de bakomliggande faktorerna. Det var mycket nytt som jag inte kände till sen tidigare och en del saker han pratade om kan jag känna igen hos min pappa. Det har varit väldigt intressant.

Det har varit lite som en minisemester. Det är ju inte så ofta som man hänger med hela familjen på det här sättet.” /säger Jacob

Jag har fått ut en hel del av de här dagarna. Bland annat har jag lärt mig mer om sjukdomen genom att prata med andra som är i samma situation. Det har varit trevligt och informativt. Man lär sig något nytt varje dag i den här svängen. Man vet ju inte hur lång tid förfallet tar, det låter vi bli att fundera över här.

Det är skönt att kunna låta telefonen ligga på rummet och lämna vardagen i några dagar. Jag var med på en springtur och har fått massage – helt underbart! Jag skulle väldigt gärna vilja komma tillbaka om det blir en fortsättning på den här lägerverksamheten. Det har varit till stor nytta för mig – att både få ge och ta.” /säger Sven-Åke

­”Jag vill ge det här lägret tio poäng av tio möjliga. Det är jättebra att få träffa andra i samma situation men framför allt att få göra någonting tillsammans med hela familjen. När man har stora barn så träffas man inte riktigt på det sättet annars. Och jag tycker att det är jättebra att min son har fått mer information om sjukdomen. Jag har berättat en del för honom men han vet egentligen inte vad det innebär att leva med någon som har Alzheimer. Framöver kommer jag att behöva mer hjälp och stöd av honom för att klara av den här situationen, för jag har bara honom.

Det jag verkligen vill lyfta fram som har varit bra är att varje familj fick en egen kontaktperson här på lägret. I lugn och ro har jag kunnat prata med henne om mina funderingar, om vad som kommer att hända, hur jag ska tänka framöver och så vidare. Hon har verkligen varit vårt stöd här.

Innan vi åkte hit hade jag positiva förväntningar men jag trodde inte att det skulle bli så här bra. Det har varit som en lillsemester, man kan slappna av och alla här är i samma situation, man behöver inte göra sig till. Det är skönt att få komma bort från vardagen och den här miljön är ju helt fantastisk. Jag skulle absolut komma igen om det blev fler tillfällen.” /säger Gunilla

”Bäst har varit att vi har fått vara tillsammans hela familjen och vi har fått komma i väg i en kontext där det handlar om att pappa är sjuk och då kan vi också prata om just det på ett helt annat sätt. Pappa har tyckt att det var jättebra här. Jag var lite orolig för att de andra som är sjuka här skulle vara mycket värre än vad han är. Då hade det här lägret nog skrämt upp honom, men nu har han i stället kunnat prata med folk som har inspirerat honom till att gå på dagverksamhet och så.

Det har varit ett bra utbud av aktiviteter här. Jag gjorde bland annat ett slags betongskulptur, det var roligt. Sen vågade vi inte åka till skatehallen för då skulle vi säkert brutit ett ben. Då använde vi tiden för att vara med varandra i stället. Det är det som är så skönt här, att man får göra det som man själv är sugen på och behöver inte delta om man inte vill.

Jag vill absolut vara med igen om det ges tillfälle. Det är viktigt, inte bara för en själv utan också att man kan vara där för andra. Ju fler som deltar desto mindre ensam känner man sig och man kan skapa nya kontakter. Vi har ju träffat en massa nya vänner på de här lägren” berättar Evelina.

Vill du delta på vårt familjeläger sommaren 2024? Här kan du läsa mer om lägret:

Alzheimerfonden och Demensförbundet gör om förra årets succé – ett familjeläger för familjer ”mitt i livet”

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se