Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Vi bjuder på en smarrig rabarberkaka

Nu är sommaren här och vad kan vara somrigare än en rabarberkaka? Här kommer ett recept på Farmor Ingrids rabarberkaka av receptkreatören Annelie Andersson.

Receptet hittar du i det senaste numret av Demensförbundets medlemstidning. Vill du också bli medlem och får vår tidning – klicka här!

8–10 portioner
Pajform Ø 26 cm
Ugn 200°

400 g rabarber
85 g (1 dl) socker
100 g smör
200 g (2 dl) vatten
180 g (3 dl) vetemjöl
10 rivna bittermandlar
2 tsk bakpulver
2 ägg
130 g (1,5 dl) socker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Smöra och mjöla en pajform med höga kanter.
  3. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar.
  4. Vänd om rabarbern med 1 dl socker och bred ut i formen.
  5. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Lyft av från värmen och häll i vattnet.
  6. Riv bittermandeln fint.
  7. Mät upp mjölet och blanda det noga med fint riven bittermandel och bakpulver.
  8. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa i minst 3 minuter.
  9. Häll i smör och vatten och vispa på lägsta hastighet, bara så att det går samman.
  10. Tillsätt mjölblandningen och gör samma sak här, vispa på lägsta hastighet tills allt blandats och det inte är några mjölklumpar kvar.
  11. Vänd om i smeten med en slickepott så att du får med eventuellt mjöl i botten. Häll smeten över rabarbern.
  12. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Håll koll mot slutet så att kakan inte blir bränd. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
  13. Låt svalna och servera gärna med löst vispad grädde.
Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se