Nu är sommaren här och vad kan vara somrigare än en rabarberkaka? Här kommer ett recept på Farmor Ingrids rabarberkaka av receptkreatören Annelie Andersson.
Receptet hittar du i det senaste numret av Demensförbundets medlemstidning. Vill du också bli medlem och får vår tidning – klicka här!
8–10 portioner
Pajform Ø 26 cm
Ugn 200°
400 g rabarber
85 g (1 dl) socker
100 g smör
200 g (2 dl) vatten
180 g (3 dl) vetemjöl
10 rivna bittermandlar
2 tsk bakpulver
2 ägg
130 g (1,5 dl) socker

Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Smöra och mjöla en pajform med höga kanter.
- Skölj och skär rabarbern i mindre bitar.
- Vänd om rabarbern med 1 dl socker och bred ut i formen.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Lyft av från värmen och häll i vattnet.
- Riv bittermandeln fint.
- Mät upp mjölet och blanda det noga med fint riven bittermandel och bakpulver.
- Vispa ägg och socker med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa i minst 3 minuter.
- Häll i smör och vatten och vispa på lägsta hastighet, bara så att det går samman.
- Tillsätt mjölblandningen och gör samma sak här, vispa på lägsta hastighet tills allt blandats och det inte är några mjölklumpar kvar.
- Vänd om i smeten med en slickepott så att du får med eventuellt mjöl i botten. Häll smeten över rabarbern.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Håll koll mot slutet så att kakan inte blir bränd. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
- Låt svalna och servera gärna med löst vispad grädde.