Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Sött, syrligt och lite hett i krämig soppa

En len morotssoppa värmer gott den här tiden på året. Lättlagad vardagsmat som är både prisvärd, nyttig och god. Morötternas sötma balanseras fint med både kokosmjölk, apelsin och ingefära.

Om du har stora tekoppar hemma är det fint att servera soppa i kopp med fat. Toppa gärna med en klick crème fraîche och hackad persilja. Eller som här, med rostade kokosflarn, granatäpple och hackade pistagekärnor. Nybakat bröd till soppan blir förstås pricken över i:et. Ett tips är att koka dubbel sats och ha flera måltider färdiga i kylen. Receptet hittar du även i nr 1, 2025 av vår medlemstidning.

Morotssoppa med apelsin & ingefära

4 portioner

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk (400 ml) kokosmjölk
2 msk grönsaksbuljong (pulver)
800-1 000 g (8-10 dl) vatten
1 apelsin, skal och pressad saft
1,5 msk riven färsk ingefära
Salt och peppar

  1. Skala morötterna och skär dem i slantar.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  3. Lägg grönsakerna i en stor kastrull tillsammans med kokosmjölk och grönsaksbuljong. Tillsätt 8 dl vatten och späd eventuellt med mer i sista steget när du mixar soppan.
  4. Skala av två stora bitar apelsinskal och låt dem koka med. Det går också bra att istället riva skalet och tillsätta med saften i steg 6.
  5. Koka upp soppan och låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter. Känn med provsticka att morötterna är mjuka.
  6. Plocka upp apelsinskalen. Tillsätt pressad apelsin (och ev rivet apelsinskal) och riven ingefära.
  7. Mixa soppan slät. Tillsätt eventuellt lite mer vatten till önskad konsistens. Salta och peppra.

Recept: Annelie Andersson

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se