Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Ny svensk teknik ger säkrare diagnoser för personer med alzheimer

Geras Solutions har utvecklat en app-baserad plattform för både bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan nu med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. Tekniken analyserar hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att ställa rätt diagnos.

Den nya tekniken är tänkt att avlasta minnesutredningar i både primärvården och på specialistmottagningarna. En forskningsstudie, som nu publiceras i The Journal of Prevention of Alzheimers Disease, visar på högre träffsäkerhet för de digitala testerna än vad som givits av de normala intervju-baserade utredningarna.

Det nya stödet för utredningar har utvecklats genom ett samarbete mellan Geras Solutions, Karolinska Institutet och Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Patienter har sedan 2018 fått göra kognitiva utredningar via appen parallellt med den ordinarie läkarledda utredningen.

Läs hela artikeln

Källa: MyNewsdesk


Demensförbundet har över 10 000 medlemmar i 110 lokala föreningar som jobbar för att utveckla vården och omsorgen i hela landet. Vår organisation är öppen för alla – demenssjuka, närstående eller vem som helst som vill vara med och bidra till ett demensvänligt samhälle – välkommen du också!
Läs mer >>

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se