Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

God jul med mat som gör gott

God jul med god mat – som dessutom gör gott. Här är livstilsprofessor Mai-Lis Hellenius nyttiga julbordsfavoriter – som också har stöd i vetenskapen.

Text: Karin Herou
Ur Leva med demens nr 4, 2025

– Julmat kan väcka minnen till liv för den som lever med demenssjukdom. Minnen från barndomen och traditioner brukar kännas igen, även när minnesstörningen är långt gången. Så passa på att till exempel lägga in traditionell sill för att väcka minnen, säger hon.

På julbordet finns mängder av rätter som enligt forskningen faktiskt kan ge ett visst skydd mot demenssjukdomar. Här tipsar livsstilsprofessorn om sina julbordsfavoriter.

Mai-Lis Hellenius, 71, är professor i kardiovaskulär medicin på Karolinska Institutet, men för svenska folket har hon blivit känd som livsstilsprofessorn. Hon lever som hon lär, tar alltid trapporna på jobbet, en kvällspromenad efter – och äter mer än gärna grönt. Hon är också en inbiten julfanatiker, som värnar om traditioner.

Kål – av alla de slag
”Kål är snyggt, gott och billigt. Dessutom är det nyttigt, och den lilla beskan vi känner i kålen är ett tecken på att den innehåller antioxidanter. Här finns också c-vitamin och mängder av fibrer. Gör en smarrig grönkålssallad, som är både god och vacker. Massera grönkål med olivolja och aningen salt och servera med vinteräpple i klyftor och varför inte några nävar rostade nötter?”

»Minnen från barndomen och traditioner brukar kännas igen,
även när minnesstörningen är långt gången.«


Go nuts!
”Nötter ska vi gärna äta mer av, de har högt proteininnehåll och är fullproppade av goda fetter. Valnötter innehåller omega 3-fettsyror och det är toppen för hjärnan. Här har vi också mycket fibrer och antioxidanter. Servera gärna rostade nötter! Strössla på kakor, sallader och ja, varför inte lite rostade hasselnötter på laxen?”

Lyxa med lax
”Låt laxen vara framträdande på julbordet. Här finns livsnödvändiga omega 3-syror, vitaminer, antioxidanter och protein. Perfekt mat för en hjärna med demens. Servera gärna med apelsinskivor för extra c-vitamin och piff!”

Ös på med olja!
”Både kallpressad rapsolja och olivolja funkar fint som dressing och att steka i, men går också att ha i kakor istället för smör. Vill du servera smör till brödet så välj gärna ett nyckelhålsmärkt smörgåsfett, men än hellre servera en saffranshummus eller en god bönröra med olivolja.”

Bra med bröd
”Många tror att bröd får dig att gå upp i vikt, men det är skillnad på bröd och bröd. Knäckebröd är toppen med mängder av fibrer och hembakat bröd går alltid åt. I bröd finns folsyra och mycket
fibrer.”

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se