Elsa Andersson

Elsa är född 1934 och uppvuxen på en liten gård på Linderödsåsen i Skåne. Hon har arbetat som lärare och under senare år utbildade hon sig till präst. Hon hann arbeta i 11 år när hon fick sin Alzheimerdiagnos och blev förtidspensionerad. Elsa har målat sina tankar och känslor och har på så sätt bearbetat sin situation till en del.

Demensförbundet har samlat hennes i målningar som har blivit en liten skrift, som heter Elsa Andersson, Målningar och tankar om hur det är att vara demenssjuk.

Första målningen heter:

Att mista fotfästet

I början av 1994 fick jag, efter genomgången demensutredning, diagnosen Alzheimers sjukdom. Mitt liv blev ett enda kaos. Jag hade vid det laget arbetat 10 år som sjukhuspräst, och gått mycket på avdelningar med demenssjuka patienter. Då jag trodde att jag inom en snar framtid skulle befinna mig i samma situation som dessa människor, tappade jag fotfästet totalt.

Gång efter annan, dök en bild upp i mitt huvud, speciellt i mina drömmar om natten att jag gick genom tunn is och föll i en vak. Allt var mörker och oändlig sorg över att ha mist framtiden. Jag ville leva, inte leva!

Eftersom jag har tecknat och målat i hela mitt liv plockade jag en dag fram en målarduk och färger och så kom den här bilden till. På något sätt lättade det inre trycket en aning och sedan dess har jag till en del bearbetat min situation genom att måla.

Elsa Andersson skrift kan du beställa i butiken.    

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår