Madelene Johanzon jobbade inom telekombranschen, men sadlade om till läkare - nu är hon specialist inom demenssjukvården

Madelene Johanzon är specialist i allmänmedicin, och har på senare år även blivit specialiserad inom demenssjukvården. Hon var en av Sveriges första utbildade Silvialäkare som våren 2015 diplomerades vid en ceremoni på Drottningholmsteatern i Stockholm.

Madelene Johanzon delar sin arbetstid mellan minnesmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad och som chef på en vårdcentral. På minnesmottagningen tar hon emot och diagnostiserar en tiondel av länets demenspatienter. Dessutom fungerar hon som handledare och bollplank för andra läkare inom demensområdet.

Men innan Madelene Johanzon började studera till läkare så hade hon en karriär inom telekombranschen.
- Mina kunder fanns inom vården. En dag när jag besökte en vårdcentral och skulle presentera ett nytt telefonisystem så bara kom tanken: Det de gör här på vårdcentralen skulle jag också vilja göra, det är ju väldigt intressant. Så varför inte bli läkare? Ja, sedan var det väl inte bara ”uppenbarelsen” på vårdcentralen som gjorde att jag började läsa medicin i lite mer mogen ålder. Men ungefär så gick det till när jag bestämde mig för att byta yrke helt.

Tidigt i läkarutbildningen började Madelene Johanzon intressera sig för geriatrik.
- Jag praktiserade på en geriatrisk avdelning på Mölndals sjukhus, och tänkte att det här vill jag arbeta med. Så småningom flyttade jag tillbaka till Karlstad, som för övrigt är min hemstad. Och alltsedan jag började min specialisttjänstgöring så har jag delvis jobbat på minnesmottagningen här i Karlstad – samtidigt som jag genomförde utbildningen till Silvialäkare.

Hur arbetar ni med demensutredningar?

- I Värmland görs den basala utredningen på vårdcentralen, säger Madelene Johanzon. Ett av verktygen vi använder är Symtomenkäten där man med hjälp av kryssfrågor får fram väldigt mycket. De kognitiva testerna utförs av en demensutbildad sjuksköterska, och slutligen görs en datortomografi.

De allra flesta får sin demensdiagnos på vårdcentralen. Men de cirka tio procent som man inte lyckas klara ut remitteras till minnesmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Här finns olika team bestående av läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeut, kurator och psykolog.
- Ofta kommer det yrkesverksamma yngre personer till mig på minnesmottagningen, men då rör det sig  sällan om demenssjukdom även om man har liknande symtom.

Vad händer när man kommer till minnesmottagningen?

- Vid första besöket får man träffa en läkare och en sjuksköterska eller arbetsterapeut. Många har ju med sig exempelvis en anhörig. Vi sitter ner och samtalar för att få en bild av hur det ser ut. Därefter delar vi på oss och har enskilda samtal med patient och anhörig. I utredningen går man sedan vidare med en rad funktionstester och kanske analyserar biomarkörer från ryggvätskan. Vidare kan det bli magnetkameraundersökning och remittering till neuropsykolog. Men det är mycket individuellt och beror på vad vi kommer fram till under utredningens gång, berättar Madelene Johanzon.

Hur lång tid tar en utredning från start till diagnos?

- En del kan få sin diagnos redan vid första besöket, för andra kan ta ett par månader beroende på olika analyser och tester.

Hur känns det som läkare att berätta för en person att den har Alzheimer?

- Det kan ibland kännas svårt, men ofta har patienten förstått under utredningens gång att han eller hon är sjuk. Så för en del blir det en lättnad att få sin diagnos.

Har du haft nytta av utbildningen till Silvialäkare?

- Under de två år som distansutbildningen pågår har kunskaperna på området fördjupats, samtidigt som jag fått ett nätverk med kollegor över hela landet, säger Madelene Johanzon.

Text: Anders Post

Madelene Johanzon är sambo med Peter, har en dotter och bor i villa i Karlstad. På fritiden blir det träning och körsång.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår