Jannika skrev en bok om demenssjukvården - om det vackra, sköna, sanna och roliga

- Jag vill fokusera på det positiva, det glädjefyllda som lyfter, säger Jannika Häggström, som skrivit boken "Som får ditt hjärta att sjunga".

Boken handlar om hennes erfarenheter och arbete inom demenssjukvården, och hur man möter demenssjuka med glädje och lust.

Jannika Häggström poängterar att det är en roman hon skrivit, människorna som förekommer är påhittade. Men hon har ju upplevt allt själv - så det som står där är faktiskt sant till alla delar.

Jannika Häggström växte upp i Helsingfors, men flyttade till Sverige i början av 90-talet för att gå på folkhögskola och lära sig skriva och sjunga visor. Sedan blev det jobb inom äldrevården.

Glädjefyllt arbete

Jannikas finlandssvenska blir påtagligt sjungande när hon berättar om hur glädjefyllt det är att arbeta med äldre människor, särskilt demenssjuka.

- En demenssjuk person lever i sin verklighet - och jag som ska ta hand om henne lever i en annan. Därför är det viktigt att jag försöker nå in i hennes värld för att förstå. Hon kan inte alltid besöka min värld. Om man ser brandskåpet som ett sommarhus - så låt oss behandla det som ett sommarhus.

Med det synsättet bygger Jannika en bro av förståelse som gör att de som anses som de mest besvärliga personerna på ett demensboende kan nås. Bokens huvudtema är att det alltid finns vägar där man får kontakt med det vackraste hos var och en.

Hobbyn utvecklas

Vislinjen på folkhögskolan var mest tänkt att utvecklas som en hobby. Men det blev mycket mer. Numera arbetar Jannika som trivselsamordnare, vilket innebär att hon åker runt till olika demensboenden och sprider glädje med sång och musik.

Manustävling

Boken "Som får ditt hjärta att sjunga" skrev Jannikak på en  månad.

- Det var en manustävling för drygt ett år sedan om arbetslivet, som Arbetets museum i Norrköping hade utlyst. Jag har fått så många uppskattande samtal sedan boken kom ut, och jag är väldigt tacksam för att Demensförbundet köpt in en upplaga som är till försäljning. Det känns som en uppgift att få berätta om allt det vackra i vården, och starta samtal omkring det som är bra och fungerar, säger Jannika.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm 

Jannikas bok finns att beställa i vår butik

Yngve Norberg bor på Almens äldreboend i Barkaby - här med hustrun Stina och Jannika Häggström

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår