Maggan – välkänd profil som hjälper föreningarna

Margareta Svensson är föreningskonsulent och tar hand om våra föreningar från Skåne till Värmland. Vad gör hon egentligen, och hur ser hennes vardag ut?

Landets lokala föreningar är kärnan i Demensförbundets verksamhet. Det är här på det lokala planet som det praktiska arbetet sker. Det är här kontakterna med demenssjuka och deras anhöriga skapas genom olika aktiviteter.

Demensföreningarna fungerar även ofta som påtryckare i kontakten med politiker och beslutsfattare. Inte sällan är det några eldsjälar i föreningen som driver på. Om dessa slutar så sjunker ofta aktiviteterna, och kanske särskild föreningar som börjar föra en tynande tillvaro. En annan del av jobbet är att hjälpa till att starta nya föreningar. Margareta Svensson, eller Maggan, som de flesta säger, arbetar heltid som föreningskonsult. Hennes område sträcker sig från sydligaste Skåne och upp till och med Värmland.

- Jag försöker ge omvårdnad till de befintliga föreningarna genom stöd och hjälp. Ibland får man peppa en styrelse som börjat tappa sugen, och fråga vad förbundet kan hjälpa till med. Är det något problem som vi kan lösa tillsammans? Ibland kan det bli en nystart genom att vi arrangerar och annonserar en intressant föreläsningsdag, som berör anhöriga till demenssjuka på orten. På det viset kan man få nya intresserade som vill vara med i verksamheten. Jag fortsätter att hålla kontakt till jag ser att föreningen är igång igen.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

- Vissa saker kan man avhandla på telefon, men jag föredrar att besöka föreningen och träffa styrelsen. Det kan vara så att jag startar tidigt hemifrån och kör 40 mil till en förening, så det blir mycket sittande i bilen på vägarna. Jag tar med material, som till exempel Demensforum, böcker och en nyligen utgiven skrift som heter ”Din guide till politiker och media”. Den är till stor hjälp när föreningen ska göra sin röst hörd.

- Vi ska ju stödja demenssjuka och deras anhöriga, och föra deras talan. Min erfarenhet är att många föreningar inte vet vilka vägar man ska gå för att påverka eller öppna ett samarbete med kommunen.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm

Margareta Svensson, eller Maggan som hon kallas, har hjälpt Demensförbundets lokala föreningar under många år. Hennes område sträcker sig från Skåne i syd till Värmland i norr.