Här hittar du en förteckning över de artiklar som vi publicerat på hemsidan

Årets förening 2016 i Stenungsund
Stengungsund-Tjörn-Orust demensförening har med motiveringen "För att med stort engagemang under lång tid gett stöd och hjälp till demenssjuka och deras anhöriga" utsetts till årets förening i Stenungsund.

Efter operationen eskalerade demenssjukdomen
Anna Karin Blad berättar om sin mamma vars begynnande demenssjukdom eskalerade efter en operation.

"Jag trodde jag var ensammast i världen med alla problem som demenssjukdomen för med sig"
Ingemar Karlsson berättar om hur han i många år ensam skötte sin demenssjuka hustru. Att det fanns hjälp att få visste han inte förrän Gun-Inger fördes in akut för en lunginflammation.

Alzheimer Europe 2016
Den årliga konferensen hölls i år i Danmark. En Nordisk grupp bestående av demenssjuka och deras anhöriga bidrog med att tillsammans arbeta fram "Köpenhamnsdeklarationen"

Nytt sätt att avbilda Alzheimers sjukdom
Tau-PET är en ny och lovande avbildningsmetod vid Alzheimers sjukdom. En fallstudie från Lunds universitet bekräftar nu också att tau-PET-bilderna stämmer väl överens med de verkliga förändringarna i hjärna

"Jag har Alzheimers, men det kunde vara värre"
Vid 61 års ålder fick Ingrid Lindberg beskedet att hon hade Alzheimers sjukdom. Här berättar hon öpenhjärtligt om hur livet gestaltat sig efter beskedet.

Lider de styrande av faktaresistens?
Katastrof hotar nom demensvård och äldreomsorg skriver Demensförbundets ordförande Pär Rahmström.

Träning vid demens gav bättre balans och minskat hjälpbehov
Annika Toots, doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet berättar om sin unika studie.

När en pappa försvinner
Elina Krooks egen berättelse om hur pappans sjukdom påverkat familjen och förändrat livet.

En lång resa med Alzheimer
Att drabbas mitt i livet av Alzheimers sjukdom kan innebära början på en lång resa.
Av Peter Keusen

Nätverksträff för yngre anhöriga och Hattstugan på Gotland
Personligt bemötande och respekt – ledord för Hattstugan på Gotland

Lena Hedquist gifte sig med sin ungdomskärlek
Men de sista åren grumlades av demenssjukdom. Läs Lena Hedquists berättelse om de sista åren med Einar.

Nya möjligheter att behandla Alzheimers sjukdom
Ann-Christin Brorsson, docent i molekylär bioteknik och Katarina Kågedal, docent i experimentell patologi - båda vid Linköpings universitet - berättar om nya forskningsrön.

Våld bland äldre kan ha många ansikten
Långt ifrån alla som får en demenssjukdom blir aggressiva och våldsamma, men det förekommer. Här berättar Britt-Inger Saveman om sin forskning.

Endast männskliga händer kan ge anständig omvårdnad
Anders Morin, Svenskt Näringsliv, skrev i en debattartikel i SvD den 4 april att  ”Krav på bemanning blir omöjligt att finansiera". Här svarar Demensförbundets ordförande Pär Rahmström.

Positiva effekter av fysisk träning vid demenssjukdom
Annika Toots är sjukgymnast och doktorand. Tillsammans med sin forskargrupp har hon gjort en studie som belyser olika effekter av fysiskt träning för personer med demenssjukdom.

Hur bemöts HBTQ-personer i vården?
Många homosexuella och tanspersoner känner oro inför mötet med sjukvårdspersonal, och tycker att de blir bemötta på ett sämre sätt än andra. Sjuksköterskan och doktoranden Mats Christiansen undersöker hur det är att åldras som äldre homosexuell man.

Drömkåken på Sagovägen - en "mirakelkur"
Lena Kock är demensvårdsutvecklare och verksamhetschef på Drömkåken som ligger i Södertälje  – en av Sveriges mer unika dagverksamheter för personer med tidig demensdiagnos.

Fallolyckor innebär stort lidande och kostar samhället miljarder
Varje år skadas över 300 000 personer så allvarligt att de söker akutvård. Närmare 73 000 av dessa måste läggas in och omkring 1 700 dör.

Levnadsberättelsen är grunden till allt
Intervju med Bertha Ragnarsdóttir som är fil.mag i social omsorg och projektledare inom Linköpings kommunala äldreomsorg, där hon har startat upp sju demensteam inom hemtjänsten.

Kärlek och sexlust kan släppa loss ordentligt vid demenssjukdom
Intervju med sjuksköterskan Ola Polmé som tillsammans med sjuksköterskan Marie Hultén skrivit boken "Anders vill ha sex".

Frontallobsdemenser kräver stort vårdbehov och drabbar oftast yngre
Lars-Olof Wahlund, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet berättar.

Elina Krooks pappa drabbades av frontallobsdemens vid 49 års ålder

"Att träffa honom är väldigt jobbigt". Läs Elinas historia.

Intervju med professor Yngve Gustafsson i SR P4

"Älde har ingen bra effekt av antidepressiva medel"

Lindegård för yngre demenssjuka
Här får yngre demenssjuka personlig omsorg med fingertoppskänsla.

Lovande forskningsresultat

Alzheimervaccinet CAD106 har rest stora förhoppningar. Läs intervjun med professor Bengt Winblad.

Kommunapotekare - en framtida resurs
Linda Grahn om sin tidigare tjänst som landets första kommunapotekare.

Alzheimerdiagnosen förändrade allt för familjen

Iréne Gustafsson man drabbades av demenssjukdom var han bara drygt femtio år.

Kommunens önskemål om god man fick avslag

Luleå tingsrätt gick på Demensförbundets linje

Myndigheternas agerande höll på att knäcka Elmar Schulats, make till demenssjuk hustru
År 2009 fick Elmar Schulats fru Rita diagnosen Alzheimers. Det var inte bara början på en personlig tragedi för familjen, utan skulle även komma att innebära en lång och uppslitande kamp med svenska myndigheter.

Jannika skrev en bok om demenssjukvård

Det vackra, sköna, sanna och roliga